Hidegallergia

Hidegallergia esetén a bőr hideg hatására kipirosodik, viszketni kezd, megduzzad és csalánkiütés jelentkezik rajta. Ezért a hidegallergiában szenvedő embernek kerülnie kell a hideg levegővel és hideg vízzel való kapcsolatot.

A hidegallergia tüneteiről, okiról és a hidegallergia tüneteinek enyhítéséről tájékozódhat

A hidegallergia tünetei

A hidegallergia tünetei nem sokkal azután jelentkeznek, hogy a bőr kapcsolatba kerül hideg levegővel vagy vízzel; a tünetek gyakran rosszabbodnak a felmelegedés során. Nedves és szeles időben a hidegallergia még fokozottabban jelentkezik.

A hidegallergia főbb tünetei:

  • vöröses, viszkető csalánkiütések a hidegnek kitett területen
  • hideg tárgyak kézbe fogása után kézduzzadás
  • ajkak megduzzadása hideg ételek, italok fogyasztása után
  • ritkán a nyelv és a torok súlyos duzzanata, amely képes blokkolni a légzést.

Súlyos hidegallergia esetén ájulás, hidegrázás, szapora szívverés, a törzs vagy a végtagok megduzzadása is előfordulhat. Ha a teljes testfelület ki van téve hideg hatásának, akkor a hisztamin felhalmozódása hirtelen vérnyomásesést okoz, amely sokkos állapothoz vagy ritkán halálhoz vezethet.

A hidegallergia kialakulásának okai nem egyértelműek.

A hidegallergia kezelése

A hidegallergia nem gyógyítható, de kezeléssel lehet segíteni a tünetek enyhítésében. Elsősorban kerülni kell a hideg anyagokkal való érintkezést. Gyógyszerek pedig segítenek megelőzni a tünetek kialakulását, és csökkentik is azokat.

Leggyakrabban antihisztaminokkal kezelik a hidegallergiát, melyek gátolják a hisztamin hatását, amely a tüneteket okozza, így a hidegallergia tünetei csökkenthetők. Ha azonban a hidegallergiát valamilyen mögöttes egészségügyi probléma váltja ki, akkor az alap probléma kezelését nem lehet elhanyagolni.

Egyes esetekben a hidegallergia javul néhány héten vagy hónapon belül, máskor évekig is eltarthat a betegség.


close